6x Cybersecurity risico’s in het MKB

Door: Ties Wijnen, systeembeheerder

Cybersecurity blijft een cruciaal onderwerp voor MKB-bedrijven. Ze zijn vaak het doelwit van cyberaanvallen vanwege hun veronderstelde kwetsbaarheid in vergelijking met grote ondernemingen. In deze blog vertel ik de 6 belangrijkste veiligheidsrisico’s, de potentiële gevolgen van een cyberaanval en welke maatregelen je als ondernemer kunt nemen om een veilige online omgeving te waarborgen.

Achterstallig onderhoud

Het regelmatig updaten van software, besturingssystemen en beveiligingspatches is van groot belang. Hiermee voorkom je kwetsbaarheden die kwaadwillende kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot de gevoelige gegevens of om schade aan te richten.

Virussen en Malware

Malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software die computers, netwerken of gegevens kan infecteren, beschadigen of stelen. Malware kan op verschillende manieren worden verspreid, bijvoorbeeld via e-mailbijlagen, phishinglinks, besmette usb-sticks, gehackte websites of kwetsbare software. Het kan allerlei schade aanrichten zoals;

  • Het versleutelen of wissen van bestanden
  • Het stelen van wachtwoorden of persoonlijke gegevens
  • Het overnemen van de controle over de computer of het netwerk
  • Het uitvoeren van illegale activiteiten zoals spammen of DDoS-aanvallen (DDoS-aanvallen gebruiken geïnfecteerde systemen om websites of netwerken met zoveel verkeer te overspoelen dat legitieme gebruikers worden geblokkeerd)

Een voorbeeld van malware die veel schade heeft veroorzaakt is WannaCry, een ransomware die in 2017 meer dan 200.000 computers in 150 landen heeft getroffen en miljoenen euro’s aan losgeld heeft geëist.

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware, waarbij de kwaadaardige software je systemen of bestanden gijzelt en losgeld eist voor vrijgave. Wees dus voorzichtig met het openen van verdachte e-mails of links, update altijd je antivirussoftware en maak regelmatig back-ups. Het jaarbeeld Ransomware 2023 geeft ook het belang van meer back-ups aan, 58% van de slachtoffers gaf namelijk aan geen back-ups te hebben wanneer zij waren aangevallen door Ransomware.

Onveilige netwerken

Als je verbinding maakt met een openbaar of onbekend Wi-Fi netwerk, loop je het risico dat hackers, cybercriminelen of andere kwaadwillende partijen jouw persoonlijke gegevens, wachtwoorden, financiële informatie of zelfs je identiteit stelen. Bescherm jezelf door het gebruik van een VPN en vermijd onversleutelde websites (die beginnen met http in plaats van https). Deel daarnaast ook geen gevoelige informatie via e-mail of social media en werk regelmatig je antivirussoftware en firewall bij.

Phishing aanvallen

Phishing-aanvallen zijn een vorm van cybercriminaliteit waarbij hackers proberen om persoonlijke of financiële informatie te stelen door zich voor te doen als een betrouwbare bron. Phishing-aanvallen kunnen via e-mail, telefoon, sms of sociale media gebeuren. Als bedrijf kun je je wapenen tegen dit soort aanvallen door bewustzijn te creëren, waardoor medewerkers phishing kunnen herkennen en het daarmee kunnen voorkomen.

Social engineering

Social engineering is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers proberen gevoelige informatie te verkrijgen door menselijke interactie. Ze maken gebruik van psychologische trucs om hun slachtoffers te manipuleren, te misleiden of te intimideren. Ze kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als een vertrouwd persoon, een urgent probleem creëren of een beloning aanbieden. Het doel is om het slachtoffer te overtuigen om persoonlijke gegevens, wachtwoorden, bankrekening of toegangscodes te onthullen of een link of bijlage te openen. Hierbij geldt weer dat bewustwording creëren bij medewerkers van groot belang is, om social engineering te voorkomen.

Hoe kun jij nu direct aan de slag voor een veiliger bedrijf?

Een goede cybersecurity is essentieel, daar heb ik je nu waarschijnlijk wel van overtuigd. Maar waar begin je dan? Onderstaande tips zijn een goed begin om de cybersecurity van jouw bedrijf te verghogen;

  • Organiseer beveiligingsbewustzijnstrainingen voor je medewerkers. Door regelmatig trainingen te volgen, kunnen medewerkers hun kennis en vaardigheden opfrissen, leren hoe ze veilig online kunnen werken en hoe ze mogelijke incidenten kunnen voorkomen.
  • Stel een goed beveiligingsbeleid op voor je bedrijf. Dit is een document waarin je vastlegt welke regels en procedures je volgt om je bedrijf te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van sterke wachtwoorden, het regelmatig maken van back-ups, het versleutelen van gevoelige gegevens en het melden van verdachte activiteiten.
  • Voer regelmatig security-audits uit. Dit zijn controles waarbij je nagaat of je beveiligingsmaatregelen nog effectief zijn en of er geen kwetsbaarheden of risico’s zijn in je systemen of netwerken.
  • Betrek een professioneel ICT-bedrijf voor een continue ondersteuning. Een ICT-bedrijf kan je helpen met het installeren, onderhouden en updaten van je beveiligingssoft- en hardware, het oplossen van eventuele problemen of incidenten en het adviseren over de beste oplossing voor jouw bedrijf

Met deze tips en aanbevelingen kun je jouw cybersecurity versterken en je bedrijf beter beschermen tegen cyberaanvallen.

Toch nog hulp nodig?

Neem contact met ons op! Wij kijken graag met jou mee waar de risico’s in jouw bedrijf zich bevinden en denken graag mee over de beste oplossing voor jou.

Contact

Laten we contact houden

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

0493 688 830 info@itconnectie.nl

Stuur ons een bericht

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×